Geen bord, maar een oud asbakje

 

April 2019
Hoewel deze website over HAL-borden gaat, kan ik het niet nalaten dit prachtige asbakje te laten zien.
De foto werd me gestuurd door Clive Hellinga. Het laat zijn nieuwste aanwinst zien, een asbakje uit de 1910/1915. In het centrum is een oud Hollands zeilschip te zien, in de verte zie je er nog twee. Het is gemaakt door Potterij Rembrandt, een aardewerkfabriek gesticht in 1907 door Pieter Cornelis Köhler.  Hij leefde van 1896 tot 1960, de fabriek stond in Utrecht. De naam Rembrandt is waarschijnlijk gekozen vanwege het Rembrandtjaar in 1906. Köhler had echter geen succes en verhuisde in 1908 naar Nijmegen. Daar ging hij samenwerken met J.J.H. Oor, maar verliet in 1913 de samenwerking. In1917 ging deze fabriek failliet.
Het asbakje bevat de tekst ‘Compliments of the Holland America Line’ en was daarmee waarschijnlijk een relatiegeschenk, misschien een zogenaamde ‘pillowgift’ voor de passagiers. Iets wat we ons niet niet meer kunnen voorstellen, maar ik weet nog goed hoe mijn grootvader zijn grote, gepoederde sigaren rookte en maar wat blij was met een asbak!
Het asbakje is te zien in het Keramisch Museum Goedewaagen, Glaslaan 29 te Nieuw Buinen tot 01-07-2019 in de tentoonstelling ‘Cruiseschepen in klei bediend’.

Een gedachte over “Geen bord, maar een oud asbakje”

  1. Het asbakje is te zien in het Royal Goedewagen Museum , Glaslaan 29 te Nieuw Buinen tot 01-07-2019 in de tentoonstelling ,, De Cruisevaart in klei bediend”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *