Een bijzonder bord uit 1929

Mei 2019
Deze maand kwam ik in het bezit van een zeldzaam bord .
Op het bord is de Statendam III afgebeeld . Op 4 april 1929 werd het schip tiijdens de officiële proefvaart overgedragen aan de HAL. Aan boord bevonden zich ruim 300 gasten, waaronder ZKH prins Hendrik, zeven ministers van het eerste kabinet De Geer en burgemeester Patijn van Rotterdam. De eerste reis vond plaats op 11 april 1929 en voerde naar New York.
Het bord is bijzonder omdat het is uitgegeven ter gelegenheid van de verzekering van het schip door de RVS. RVS Verzekeringen was een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die onder die naam actief was van 1838 tot 2011. Het is nu onderdeel van de Nationale-Nederlanden. Gedurende het grootste deel van de 19e eeuw was de RVS gevestigd aan de Westerstraat 3 in Rotterdam. Begin jaren 90 van de 20e eeuw nam de RVS zijn intrek in het nieuwe pand van Nationale Nederlanden (Delftse Poort), in de kleinste van de twee torens. In 1995, na de fusie met Victoria Vesta, verhuisde het grootste deel van het personeel naar het Victoria Vesta pand in Ede, op een steenworp afstand van mijn woonhuis. De panden aan de Westerstraat moesten plaats maken voor de bouw van de Erasmusbrug.
De achterzijde van het bord spreekt voor zichzelf, klik er maar eens op:
Het bord is gemaakt door De Porceleyne Fles in Delft. Dat is te zien aan het merk. De Porceleyne Fles is in 1653 opgericht in Delft. Elk voorwerp is handbeschilderd en heeft op de onderkant een merkteken – een apothekersflesje met daaronder ineengestrengeld de initialen JT, Joost Thooft, eigenaar van het bedrijf in 1876. Onder het flesje staat het woord Delft met een krullende hoofdletter D. De naam van de schilder blijkt uit de gecombineerde v en H, linksonder. Deze staan voor de schilder G. van Heijenoort, werkzaam bij de Porceleyne Fles van 1891 tot 1940.
De letter(s) rechts geeft/geven de jaarcode. In dit geval een Y.  Het bord dateert uit 1929, voor dat jaar zijn de jaarletters BY. Waarschijnlijk vond men een Y in dit geval voldoende. Onderaan staat het artikelnummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *