Doopceremonie Nieuw Statendam door Oprah Winfrey

Februari 2019, tweede helft
Tot mijn verrassing ontving ik een email van Mike Isinger uit Richmond, Canada, met een foto van een zeer bijzonder bord. Het werd tijdens de doop van de Nieuw Statendam aangeboden aan Oprah Winfrey, de ‘godmother’ (letterlijk ‘peettante’, wellicht beter is ‘beschermvrouwe’) van de Nieuw Statendam.
De doopplechtigheid vond plaats op 2 februari 2019, Port Everglades in Fort Lauderdale, Florida. Na een speech van Orlando Ashford, president van de Holland America Line en een reactie van Oprah Winfrey doopte Oprah het schip met de traditionele woorden “I name this ship Nieuw Statendam. May God bless her and all who sail on her.”
Dit gebeurde door de even traditionele fles champagne tegen de boeg van het schip stuk te slaan. Daar mee werd zij de ‘godmother’ van het schip. Aansluitend aan deze ‘Official Dedication’ was er een galadiner aan boord van het schip. Gedurende die avond werden de gasten uitgenodigd bij te dragen aan een andere maritieme traditie, het gieten van champagne over de scheepsbel. Eveneens een soort van zegening van het schip.
Door dit te doen werd tevens herdacht dezelfde ‘scheepsbel-ceremonie’ op de Statendam IV, gehouden op 23 januari 1957.  Toen sprenkelde de toenmalige Prinses Beatrix, 18 jaar oud, champagne over de bel gedurende de doopceremonie tijdens de inaugurele vaart over de Noordzee.

2 gedachten over “Doopceremonie Nieuw Statendam door Oprah Winfrey”

    1. Van dat bord zijn er maar 5 gemaakt, 1 voor de ‘godmother’ van het schip te weten Oprah Winfrey, 1 voor het schip, 1 voor het hoofdkantoor, 1 voor de president directeur van de Holland America Line en 1 voor de maker zelf, Goedewaagen. Het bord is helaas niet in de handel en dus niet te koop. Maar het hebben van een foto ervan is al heel wat 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *