Doop / Inaugural

Nieuw Amsterdam III
Jaartal: 1983
Maker:  Tichelaar te Makkum.
Diameter: 24 cm, diepte: 3,3 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: De Nieuw Amsterdam III werd na enige vertraging in de bouw op 17 juni 1983 opgeleverd door de werf te Saint Nazaire. De planning was dat de doopplechtigheid van het schip op 14 mei 1983 zou plaatsvinden. Daarom staat die datum op het bord vermeld. Door de vertraging in de oplevering gebeurde dat echter later, en wel op 9 juli 1983 te Le Havre door Prinses Margriet.
Op de achterzijde van het bord staat ‘To commemorate the Christening by H.R.H. Princess Margriet of the Netherlands.’ Ook staat er het merk van Koninklijke Tichelaar Makkum op de achterzijde van het bord. De datum op de voorzijde van het bord is zoals gezegd May 14, 1983.
Bij de Ottema-Kimgma Stchting vond ik de naam van de vervaardigers van het bord, Pieter Stam en Henk de Boer. De schilder van het bord is Dirk van der Laan.  In zijn signatuur zijn de letters D i r en k verwerkt.  Het bord is ook een onderdeel van de collectie van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden (objectnummer BCT 1215).
Kennelijk werden in dat jaar de borden voor de Holland America Line gemaakt door Tichelaar te Makkum.  Een ander bord – ook uit 1983, Silvercruise op SS Rotterdam – is ook van Tichelaar uit Makkum.
Van een derde bord, vervaardigd bij Tichelaar Makkum, heb ik uitsluitend een foto gevonden. De onderstaande foto is overgenomen uit de catalogus van de Ottema-Kingma Stichting. Dat bord heeft objectnummer BCT 1217 in het Keramiekmuseum Princessehof.


(De Westerdam II,  inaugural 1988 ontbreekt)


Maasdam
Jaartal:  1993
Maker: Blauw Delfts, Royal Distel dept. of Royal Goedewaagen, Made in Holland
Diameter: 24,3 cm
In collectie:  Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Maasdam zich thans bevindt.


Statendam
Jaartal:  1993
Maker: Royal Distel dep. of Royal Goedewaagen.
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden: De Statendam III werd gedoopt door Prins Hendrik in 1929.  De Statendam IV in 1957 door toenmalig Prinses Beatrix.  De eerste cruise van de Statendam V begon op 25 januari 1993. Het schip werd verkocht in 2015 vanwege de nieuwbouw van de Koningsdam.  Op marinetraffic is oner meer te zien waar de Statendam zich thans bevindt.

Jaartal: 1993
Maker: Niet bekend, er staat geen merk achterop het bord
Diameter: 26,6 cm
In collectie:  Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: het is een groot zwaar bord. Het ziet er voornaam uit in konninklijk blauw met goud opdruk.


Rijndam 
Jaartal:  1994
Maker: Royal Distel dept. of Royal Goedewaagen
Diameter: 24,4 cm.
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Rotterdam zich thans bevindt.


Veendam
Jaartal: 1996
Maker:
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden: Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Veendam zich thans bevindt.


Rotterdam 
Jaartal: 1997
Maker: Blauw Delfts Royal Distel dept. of Royal Goedewagen, Made in Holland
Diameter:
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: De Rotterdam V werd op 13 september 1958 door Koningin Juliana gedoopt. De Rotterdam VI werd in 1997 gedoopt door Prinses Margriet.  Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Rotterdam zich thans bevindt.


Volendam
Jaartal: 1999
Maker: ‘Blauw Delfts Royal Distel dept. of Royal Goedewaagen Made in Holland
Diameter: 24,3 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Ook genoemd ‘Image of S-class’ (?) Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Volendam zich thans bevindt.


(Nieuw) AmsterdamJaartal: 2000
Maker:
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden: De Nieuw Amsterdam II werd gedoopt in 1937 door Koningin Wilhelmina. De Nieuw Amsterdam III in 1983 door Prinses Margriet. De toenmalige Prinses Maxima doopte de Nieuw Amsterdam IV in 2010. Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Amsterdam zich thans bevindt.

Jaartal: 2000
Maker: onbekend
Diameter: 20 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Ik vond dit schaaltje, waarschijnlijk een bonbonschaaltje, van de Amsterdam. Het schaaltje is van glas, het centrum is matglas, met een geëtste afbeelding van de Nieuw Amstredam en de woorden ‘Amsterdam Inaugural Season 2000’.


VolendamJaartal: 2000
Maker:
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden: Het is mij niet duidelijk waarom de Volendam een inaugural-bord heeft zowel in 1999 als in 2000. Wellicht is dit bord de ‘West Coast Inaugural’. (?)


ZaandamJaartal: 2000
Maker:
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden: Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Zaandam zich thans bevindt.


Prinsendam Jaartal: 2002
Maker:Royal Goedewaagen “Blue Delft” Holland
Diameter: 24,3 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden : De Prinsendam werd in 1973 door Prinses Margriet gedoopt. Op marinetraffic is te zien waar de Prinsendam zich thans bevindt. De Prinsendam wordt verkocht aan een Duitse rederij.


Zuiderdam
Jaartal: 2002
Maker: Royal Goedewaagen “Blue Delft” Holland
Diameter: 24 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Het bord dat in mijn bezit is, is niet geglazuurd.  Op marinetraffic is te zien waar de Zuiderdam zich thans bevindt.


Oosterdam Jaartal: 2003
Maker: Royal Goedewaagen “Blue Delft” Holland
Diameter: 24,2 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: De Oosterdam is in 2003 door Prinses Margriet gedoopt. Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Oosterdam zich thans bevindt.


Westerdam Jaartal: 2004
Maker: Royal Goedewaagen Blue Delft” Holland
Diameter: 24,4 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: De Westerdam III werd op 25 april 2004 in Venetië gedoopt door René Soutendijk. Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Westerdam zich thans bevindt.


Noordam
Jaartal: 2006
Maker: Royal Goedewaagen “Blue Delft” Holland
Diameter: 24,3 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Details: De Noordam is het voorbeeld van klassieke stijl uit de gouden eeuw, voorzien van alle moderne gemakken. Met een lengte van 235 m en een breedte van 31 m biedt zij een luxueus verblijf voor ruim 1900 gasten met een crew van 800 personen. Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Noordam zich thans bevindt.


EurodamJaartal: 2008
Maker: Westraven, Faiënce- en tegelfabriek
Diameter: 24,4 cm.
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Eurodam zich thans bevindt.
Jaartal; 2008
Maker: Westraven, Faiënce- en tegelfabriek
Diameter: 24,4 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden: Het bord vermeldt ‘The  Inauguration of the Eurodam by Queen Beatrix’ en ‘Rotterdam 2008’. Op het bord op de achtergrond het vroegere hoofdkantoor van de Holland America Line aan de Wilhelminakade, het KPN gebouw en geheel rechts de Euromast.
Jaartal: 2008
Maker:
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden:


Nieuw Amsterdam Jaartal: 2010
Maker: Royal Delft 1653
Diameter: 24,3 cm.
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden : Op marinetraffic is onder meer te zien waar de Nieuw Amsterdam zich thans bevindt.


Koningsdam Jaartal: 2016
Maker: Royal Goedewaagen
Diameter: 24 cm.
In collectie: Jan Oege Zijlstra, bord en certificaat dragen nummer 264
Bijzonderheden: De Koningsdam werd op 20 mei 2016 gedoopt door Koningin Maxima.
Jaartal: 2016
Maker:
Diameter:
In collectie: Clive Hellinga
Bijzonderheden: Boven de afbeelding van de Koningsdam staat de tekst: ‘In commemoration of the ms Koningsdam Dedication Ceremony, May 20 2016 in Rotterdam, the Netherlands’. Op marinetraffic is ondermeer te zien waar de Koningsdam zich thans bevindt.


Nieuw Statendam
Jaartal: 2018
Maker: “Royal Goedewaagen since 1610; Handmade in the Netherlands
Diameter: 24 cm
In collectie: Jan Oege Zijlstra
Bijzonderheden:  Het bord is uitgegeven tijdens de maidentrip die begon op 5 december 2018 in Rome en eindigde in Fort Lauderdale. Het bord vermeldt de tekst ‘Holland America Line Savor the journey’ met als toegevoegde tekst onder het schip ‘Nieuw Statendam 2018’.


Nieuw Statendam

Jaartal: 2019
Een foto van een bijzonder bord (zie hierboven) ontving ik van Michael Isinger uit Canada. Het betreft de doop van de “Nieuw Statendam” door Oprah Winfrey op 2 februari  2019 te Port Everglades in Florida. Het bord vermeldt de tekst ‘In Commemmoration of Nieuw Statendam, Official Dedication, Februari 2, 2019, Ft Lauderdale, Florida’. Het bord is zo bijzonder omdat er slechts vijf van zijn gemaakt, zo mag blijken uit de achterzijde. Op die kant van het bord staat te lezen ‘Handpainted in the Netherlands’. Ook staan er de merken op van ‘Royal Goedewaagen since 1610’ . Tenslotte de naam van de maker en de omvang van de serie, te weten ‘by Antje Ramaker nr. 4/5’. Het bord is niet in de handel; de vijf borden die bestaan zijn als volgt verdeeld: één voor Oprah Winfrey, één voor het schip, één voor het hoofdkantoor, één voor de president van de Holland America Line en één voor de fabriek van Royal Goedewaagen zelf.  Het is is beduidend groter dan andere borden , te weten meer dan 40 cm in doorsnede terwijl andere borden veelal circa 23 cm meten.
Na een speech van Orlando Ashford, president van de Holland America Line en een reactie van Oprah Winfrey doopte Oprah het schip met de traditionele woorden “I name this ship Nieuw Statendam. May God bless her and all who sail on her.”
Dit gebeurde door de even traditionele fles champagne tegen de boeg van het schip stuk te slaan. Daarmee werd zij de ‘godmother’ van het schip. Aansluitend aan deze ‘Official Dedication’ was er een galadiner aan boord van het schip. Gedurende die avond werden de gasten uitgenodigd bij te dragen aan een andere maritieme traditie, het gieten van champagne over de scheepsbel. Eveneens een soort van zegening van het schip.
Door dit te doen werd tevens herdacht dezelfde ‘scheepsbel-ceremonie’ op de Statendam IV, gehouden op 23 januari 1957.  Toen sprenkelde de toenmalige Prinses Beatrix, 18 jaar oud, champagne over de bel gedurende de doopceremonie tijdens de inaugurele vaart over de Noordzee.
Op marinetraffic is te zien waar de Nieuw Statendam zich nu bevindt.